Zöld Pszichológia

Mindegy ki, melyik buborékban ül, vásárolni mindenki szokott

2021. június 02. - Csizmadia Máté

Van az a Black Mirror rész, amiben emberek bicikliznek egész nap a kreditekért. Aztán ha sikerült eleget gyűjteniük, bejuthatnak valami tehetségkutatóba és ha az is bejön, vége a biciklizésnek. Várja őket a showbusiness egy zöldövezeti kecóval meg narancslével.

Tovább

„Egy társadalom akkor válik naggyá, mikor az öregek fákat ültetnek, melyek árnyékában, tudják, sosem fognak megpihenni!”

Zöld torzításaink 8.

Mindenki ismeri a Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok közmondást, aminél jobbat keresve sem  találni a jelen felé torzítás illusztrálására. A torzítás lényege, hogy az emberek aránytalanul többre értékelik az azonnali jutalmakat a jövőbeni jutamakkal szemben. Közgazdász kifejezéssel élve, a jövőbeni jutalmakat diszkontálják, azaz leértékelik. Miért? 

Tovább

MULTIK ÉS FENNTARTHATÓSÁG

A klímaváltozás enyhítése nemcsak az államokon és a közöttük kötött egyezményeken múlik, még csak nem is a fogyasztókon, hanem tetemes mértékben a multinacionális cégeken is. Ezek az utóbbi években egyre intenzívebben bizonygatják elkötelezettségüket a környezetbarát megoldások iránt, és bár az ilyenek egy része csak „zöldre festés”, több vállalatnál a valódi változások is megkezdődtek.

Tovább

Nem ülhetünk tétlen csak azért, mert még nincs jobb ötletünk a kapitalizmus helyett

Interjú a Fidelio Zöldhullám rovatából.

Az ember bonyolult állat. Hiába ingatják fejüket a tudósok, hiába kongatják a vészharangot a klímaszorongók, nem olyan egyszerű változni. Ahhoz, hogy legyen értelme felmelegedésről, hulladékkrízisről és kihalási hullámról beszélni, beszélnünk kell társadalmunkról és annak legkisebb alkotóeleméről, magukról is. Csizmadia Mátéval, a Zöld Pszichológia blog írójával beszélgettünk.

Tovább

Klímatagadás: tudatlanság, világnézet vagy valami más?

Zöld torzításaink 7.

Szomorú igazság, hogy a hihetetlen technológiai fejlődés nem a kiművelt emberfők korát hozta el, hanem a cuki macskás mémeket, meg egy olyan társadalmat, ahol még mindig vannak laposföld-hívők, tanítani kell a maszkhasználatot és találni embert, aki úgy tudja, hogy a hód az hal. És ezek csak a nyilvánvaló badarságok. Számos téma van, amely hiába tudományosan megalapozott, az összetettsége miatt nagyon erős benne a vélemény polarizáció. Ilyen például az atomenergia, a GMO vagy a klímaváltozás ügye. Sokáig az volt az álláspont, hogy több oktatással a helyzet javítható. De hát úgy néz ki ez sem ilyen egyszerű.

Tovább

Nagy tányérra jó pakolni! De kinek?

Szabad akarat, klíma, táplálkozás

Van egy mondás miszerint naponta legalább három lehetőség kínálkozik arra, hogy szavazz a bolygó jövőjéről: a reggeli, az ebéd és a vacsora. És valóban, az élelmiszertermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás közel negyedéért és még sok egyéb módon is kapcsolódik a környezetvédelemhez. De, ahogy meg a tímári mondás tartja: Enni kell...

Tovább

Klímaszorongás és Zöld Pszichológia – Interjú Csizmadia Mátéval

Az interjút készítette Pauer Krisztina

Aki ismer, tudja, hogy 18 éves korom óta szenvedélyesen szeretem a lélektannal és a pszichológiával kapcsolatos témákat. Folyamatosan kutatom az emberi viselkedés mozgatórugóit, így nem hagyhattam ki egy olyan témát, mint a Zöld Pszichológia. Főleg, hogy a Greendex.hu célkitűzései között a klímaszorongás csökkentése, és az aktív cselekvés pártolása az első helyen szerepel.
Csizmadia Máté segített a kérdéseimre választ találni.

Tovább

Szívószál:kapudrog vagy önámítás?

Valószínűleg már mindenki hallott róla, hogy az eldobható műanyag szívószálak használatával érdemes leszámolni. Viszont egyre hangosabbak azok az érvek, amelyek szerint ez egy felesleges kezdeményezés, hiszen a műanyag szívószálak betiltása se változtat sokat a környezetszennyezésen.

Tovább
süti beállítások módosítása