Az újrahasznosítás nem megoldás: „Az általunk eddig gyártott műanyagok mennyisége már meghaladta a bolygók határait”
A Rakun Dobozközösség sajtóközleménye

A Rakun Dobozközösség a Környezetvédelmi világnap alkalmából kampányában a műanyagszennyezés problémájára hívja fel a figyelmet. A Rakun rendszere másfél éves fennállása óta már 12650 db egyszer használatos doboztól -azaz 660 kg hulladéktól- mentette meg a Földet az újrahasználható acél dobozaik használata révén. A Denkstatt Hungary Kft. elemzése szerint a Rakun által használt rozsdamentes acél dobozok már 25 használat után kisebb hatást gyakorolnak a globális felmelegedésre, mint a Magyarországon gyártott, eldobható polipropilén dobozok.

Ha ezt olvasod, akkor valószínűleg már Te is tudod, mekkora probléma a műanyaghulladék felhalmozódása. Mindenki látott már legalább egy szívszorító képet erről. Megmutatják, ahogy az állatvilág szenvedi meg az emberi lustaságot és nemtörődömséget. Ezek a történetek viszont általában az óceánról vagy messzi egzotikus állatokról szólnak. Nézzük meg mi itthon a valóság, ha műanyag dobozokról van szó.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió műanyag eldobható ételes doboz kerül a kukába. Ez egy nagy szám, így nehéz elképzelni mit is jelent... Ha ezeket a kidobott dobozokat egymás mellé raknád, összesen 2469 km lenne és Budapesttől Lisszabonig érne.

 wishcycleing_pszichologia_rakun.jpg

Tudósok nyílt levélben kérik, hogy a problémát a gyökerénél kezdjék el orvosolni és csökkentsék a műanyag gyártását

Az Egyesült Nemzetek Szervezete történelmi döntést hozott a műanyagszennyezés megszüntetéséről szóló globális szerződés elfogadásáról az év elején, a megállapodásról szóló kormányzati tárgyalások május 30-án megkezdődtek.

„Az általunk eddig gyártott műanyagok mennyisége már meghaladta a bolygók határait”- áll a Science folyóiratnak írt levelében.

A tudósokból és szakértőkből álló nemzetközi csoport most amellett érvel a levélben, hogy a problémát a forrásnál kell kezelni, az új műanyagok gyártásának szabályozásával, korlátozásával és hosszú távon fokozatos megszüntetésével, hiszen az újrahasznosítás nem elég.

„Még ha jobban újrahasznosítanánk is, és amennyire csak lehet, megpróbálnánk kezelni a hulladékot, akkor is évente több mint 17 millió tonna műanyagot bocsátanánk a természetbe” – mondja Melanie Bergmann, a német Alfred Wegener Intézet munkatársa, a levél kezdeményezője.

A megoldás az új műanyagok gyártásának korlátozása lenne, hiszen ez segítené csökkenteni a környezetbe való kibocsátást és további számos előnyökkel járna: „Növelné a műanyagok értékét, fellendítené a további intézkedéseket a műanyagszennyezés visszaszorítására, segítene az éghajlatváltozás leküzdésében, és elősegítené a körkörös és fenntartható gazdaságra való átállásunkat.” - nyilatkozta Martin Wagner, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem ökotoxikológusa.

Mit tehetünk mi a hétköznapokban az egyszer használatos elviteles dobozok okozta környezeti károk enyhítése érdekében?

Például válasszuk a környezetbarát ételrendelést! A Rakun Dobozközösség tagjai a csatlakozással egyszer használatos dobozok helyett RAKUN doboz kérhetik ételeiket a partneréttermeknél elvitel és házhozszállítás esetén is. A vállalkozás ezzel szeretné motiválni a lakosságot, hogy válasszák a környezettudatos ételcsomagolási megoldásokat. Neked egy ebéd, a Földnek 500 év!

További információ: 

www.rakun.hu 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1517847561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása