A KLÍMASZORONGÁST NEM MEGSZÜNTETNI KELL, HANEM FELHASZNÁLNI!
Csizmadia Máté írása a Kollektív Magazinba

Kevés olyan kifejezés van, ami ilyen gyorsan épült be a környezetvédelem szókincsébe, mint a klímaszorongás. Használjuk úton útfélen még akkor is, ha a jelentésével nem vagy nem egészen vagyunk tisztában. Nem csoda, hiszen még tudományos berkekben is folyik a vita arról, hogy miről lehet szó pontosan? És egyáltalán mit lehet vele kezdeni? De szépen sorjában.

eco-anxiety-01-main-720x400_zold_pszichologia.jpg

#klímaszorongás #zöldpszichológia #tudatosság #klímaválság 

Mi az a klímaszorongás?

Maga a szorongás egy jól ismert jelenség a pszichológiában, amely még hasznosnak is tekinthető, amennyiben a túlélést szolgálja.  Egy jövőre irányuló aggodalom, amely segít felkészülni a cselekvésre, védekezésre, támadásra, menekülésre. Mikor ismert veszélyek miatt aggódik az ember azt hívhatjuk félelemnek. Mikor azonban ismeretlen veszélyek miatt, akkor már inkább szorong. Nagyon leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy félelem plusz bizonytalanság egyenlő szorongás.

A klímaválság tekintetében pedig nyugodtan mellé rakhatjuk a kontrollérzet elvesztését is. Ma már nemcsak a ránk váró jövő bizonytalan, hanem az is, hogy milyen eszközökkel küzdhetünk ellene. A megoldások ezerfélék lehetnek. Ráadásul az evolúciósan belénk kódolt „harcolj vagy menekülj” képlet sem igazan működik. Hiszen ki ellen harcolsz vagy hova menekülsz, ha mindenkit mindenhol érint?

Tovább itt:

A klímaszorongást nem megszüntetni kell, hanem felhasználni (kollektivmagazin.hu)

 

Kép forrása: Mushroomhead, psd.gov.sg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7417963224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása