NEM LEHETSZ MINDIG TUDATOS, DE NEM EZ A BAJ!
Csizmadia Máté írása a Kollektív Magazinba
A tudatosság az emberi létezés alapvető ténye, ugyanakkor a legrejtélyesebb jelenség is az univerzumban, állítja David Chalmers filozófus. Éppen ezért se szeri, se száma az értelmezéseknek.

tudatossag_pszichologia.jpg

Van,  ami szerint egy folyton pergő belső film és van olyan, ami szerint csupán nagyon közeli emlékek gyors felidézése. Mások szerint az agy komplexitása hívja életre, megint mások szerint minden információfeldolgozás valamilyen szintű tudatosságot takar. Egy biztos, hogy nincs abszolút győztes.

Ha azonban a tudatosság mindennapi működését szeretnénk valamilyen emészthető módon bemutatni,  akkor a különböző analógiák azok, amelyek a leginkább a segítségünkre lehetnek. De nyilván belőlük is sok féle létezik.  A környezettudatosság és a hozzákapcsolódó problémák illusztrálására szerintem a vezérigazgatói, illetve az elemlámpa analógia a legalkalmasabb:

 

Tovább itt:

Nem lehetsz mindig tudatos, de nem ez a baj! – Csizmadia Máté írása (kollektivmagazin.hu)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6417910111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása