Három céges zöldítés, amiről nem is gondolnád, hogy az!

A zöld ötven árnyalata II.

2020. március 25. - Csizmadia Máté

A céges zöldítések nem tegnap kezdődtek, de az biztos, hogy az elmúlt pár évben pörögtek fel igazán. Az információterjedés gyorsulásával láthatóbbá váltak a fogyasztói társadalom következményei és hát velük együtt a felelősök is. Az orrba-szájba tolt logók nem csak a szupermarketek polcairól mosolyognak vissza ránk, hanem az óceáni szemétszigetekről és az illegális hulladéklerakókból is. Ez nyilván sok céget cselekvésre sarkalt. Elkezdtek szaporodni a zöld munkahelyek is. Az persze más kérdés, hogy önzetlenségből vagy kényszerből kezdtek-e zöldíteni, a lényeg, hogy számos szektorban, számos vállalatnál tapasztalható fokozottabb érdeklődés a környezetvédelem iránt. 

Tovább

A klímakatasztrófa legyőzéséhez saját magunkkal kell szembenéznünk

A klímaváltozás már itt ül a nyakunkon, és nemcsak a természetre ró hatalmas terhet, de a mentális egészségünkre is. Egyre többen szenvednek klímaszorongásban, de vajon ez betegség-e, vagy az egyetlen adekvát reakció egy valós veszélyre? Hogyan tudjuk visszaszerezni az elvesztett kontrollt? Elég-e egy kicsit megerőltetnünk magunkat, vagy alapvetően kell megváltoznunk, hogy készen álljunk a harcra? Megmentheti-e a boldogságipar a fogyasztói kultúrát, vagy csak totális rendszerváltással élhető túl a klímakatasztrófa? Pszichológus szakértőkkel beszélgettünk.

Tovább

A KLÍMASZORONGÁS ÉS AZ ÉRTELME

Ökobűntudat, ökogyász, klímafájdalom, klímaszorongás: egyre többször találkozunk ezekkel a fogalmakkal, habár meghatározásuk nem egyértelmű. Leginkább a kamaszokra, fiatalokra jellemzők, hiszen ők érintettebbek a klímaváltozás következményeiben, és érzékenyebb életszakaszban is vannak. Maguk a kifejezések ugyanakkor egy kicsit degradálják az érzést, ami valós fenyegetéshez kapcsolódik, ráadásul előrevivő is lehet.

Tovább

A klímaváltozás hatásai az emberi pszichére

Interjú Csizmadia Máté pszichológus-agrárközgazdásszal

Klímaszorongás és Greta Thunberg-jelenség: e fogalmak sokak számára nem egyértelműek, meghatározhatatlanok vagy ambivalens érzéseket is keltenek. Lassan, de körvonalazódik, hogy a klímaváltozás olyan, életünk minden területére ható jelenség, amely a pszichénket, az egész kultúránkat, társadalmunkat is befolyásolja. Klímaszorongás – valós jelenség? Túlzás a fiatalok aggodalma? Lassan a klímaváltozással kelünk és fekszünk, látjuk a jeleit az utcán és mindenhol elér minket a róla szóló diskurzus. Nem csoda, hogy hat ránk. Csizmadia Máté pszichológus-agrárközgazdásszal, a Zöld Pszichológia blog szerzőjével beszélgettünk.

Tovább

Három ok, amiért bukhat a céges zöldítés

Világnézettől függetlenül tény, hogy a környezetvédelem újra az érdeklődés középpontjába került. 2019-ben az év szava a klímasztrájk lett (2018-ban az „egyszer használatos”), ami nem rossz ahhoz képest, hogy először 2015-ben jegyezték fel magát a kifejezést is. A trend, a mezőgazdaságtól kezdve, az autóiparon keresztül egészen a pénzügyi szektorig, a gazdaság szinte minden szektorába begyűrűzött, csak idő kérdése volt, hogy mikor éri el a munkaerőpiacokat is. A profession.hu kutatása szerint a munkavállalók 82 százaléka számára már ma is fontos, hogy munkahelyük környezettudatosan működjön. A „Z” generáció számára pedig, akik épp mostanában állnak munkába, rendkívüli módon felértékelődött egy-egy cég társadalmi szerepvállalása is, amelybe bőven beletartozik a fenntarthatóság. Tehát klímaszkepticizmus ide vagy oda, számolni kell vele. De miért lett ez ilyen fontos?

Tovább

Öt elmetrükk a csomagolásmentes vásárláshoz

 

Öt elmetrükk, amivel a Csomagolásmentes május kihívás alapelemeit a hulladék nélküli vásárláshoz hamarabb elsajátítható, mint gondolnád. 

A csomagolásmentes vásárlás leginkább a tudás, a figyelem és az akaraterő próbája. A műanyagzacskó ugyan nem jár fiziológiás sóvárgással, de a használata olyan mélyen beágyazódott a mindennapjainkba, hogy komoly pszichikai energiát követel, hogy „leszokjunk” róla. Legalábbis kezdetben. Ahogy sikerül a régi szokásokat új szokásokkal helyettesíteni, már nem fog érdemben nagyobb erőfeszítéssel járni, hogy magunkkal vigyük a saját szatyrot vagy, hogy előre megtervezzük a nagybevásárlást.  Arról, hogy melyek a csomagolásmentes vásárlás legjobb technikái a JÖN Alapítvány és Tóth Andi anyagai között találsz információt. Ahhoz pedig, hogy ezeket nagyobb eséllyel tudd betartani, az alábbi öt technika nyújt segítséget.

Tovább

Klímaszorongás: ne csak céljaid legyenek, hanem rendszered is!

Nehéz megmondani, hogy mennyi időnk van hátra. Valaki szerint bő egy évtizedünk, valaki szerint annyi sem, valaki szerint pedig már mindegy is. Világvége mindig is volt, mondják sokan, de ez most valami egészen más. A klímaváltozás az apokalipszis olyan arca, amit a számok is alátámasztanak, és amit egy lépésből nem lehet megoldani. A normális reakció erre a szorongás, a félelem, az aggódás. Az érzést ma egyre gyakrabban csak klímaszorongásként vagy ökoszorongásként emlegetik. De mit is takar ez? Zöld pszichológia cikk a Simplicity fesztiválról 2019.

 

Tovább

Változtasd a félelmet cselekvéssé!

A TED beleáll a klímaváltozásba!

 TED (Technology, Entertainment, Design), jelmondatának megfelelően ( „ideas worth spreading” ), gondolatokat terjeszt szerte a nagyvilágban különböző előadások formájában. Az aggasztó hírek és a globális tétlenség azonban ráébresztették őket, hogy kevés csak a terjesztés. Komolyabb lépésekre van szükség. Elindították hát a TED COUNTDOWN azaz Visszaszámlálás nevű globális programjukat, melynek célja, hogy öt meghatározott területen konkrét lépéseket, javaslatokat dolgozzanak ki a világ legjobbjainak bevonásával.

Tovább