A környezettudatos cselekvés pszichológiája
A környezettudatos cselekvés pszichológiája

Környezettudatos döntéseket hozni nehéz. Mi a pszichológiai háttere annak, hogy nehéz? Milyen pszichológiai „trükköket” vethetünk be annak érdekében, hogy könnyebben boldoguljunk? A környezettudatos döntés nehézségeiről, a zöld kognitív torzításainkról Csizmadia Máté pszichológussal, agrárközgazdásszal Gébert Judit beszélget.

...

Az újrahasznosítás nem megoldás: „Az általunk eddig gyártott műanyagok mennyisége már meghaladta a bolygók határait”
Az újrahasznosítás nem megoldás: „Az általunk eddig gyártott műanyagok mennyisége már meghaladta a bolygók határait”

A Rakun Dobozközösség a Környezetvédelmi világnap alkalmából kampányában a műanyagszennyezés problémájára hívja fel a figyelmet. A Rakun rendszere másfél éves fennállása óta már 12650 db egyszer használatos doboztól -azaz 660 kg hulladéktól- mentette meg a Földet az újrahasználható acél dobozaik használata révén. A Denkstatt Hungary Kft. elemzése szerint a Rakun által használt rozsdamentes acél dobozok már 25 használat után kisebb hatást gyakorolnak a ...

Másodkézből zöldebb
Másodkézből zöldebb

A használt termékek iránt világszinten növekvő érdeklődést a legtöbb közgazdász azzal magyarázza, hogy a járvány miatt csökkent a szabadon elkölthető jövedelem, a használt ruha, bútor, játék pedig olcsóbb. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen hatással van az újrahasználat terjedése a környezeti fenntarthatóságra, illetve szerepel-e az okok közt a környezettudatosság is.

...

A KLÍMASZORONGÁS ÉS AZ ÉRTELME
A KLÍMASZORONGÁS ÉS AZ ÉRTELME

Ökobűntudat, ökogyász, klímafájdalom, klímaszorongás: egyre többször találkozunk ezekkel a fogalmakkal, habár meghatározásuk nem egyértelmű. Leginkább a kamaszokra, fiatalokra jellemzők, hiszen ők érintettebbek a klímaváltozás következményeiben, és érzékenyebb életszakaszban is vannak. Maguk a kifejezések ugyanakkor egy kicsit degradálják az érzést, ami valós fenyegetéshez kapcsolódik, ráadásul előrevivő is lehet.

...

A klímaváltozás jelei
A klímaváltozás jelei

Ahhoz, hogy az ember változtatni tudjon a viselkedésén visszajelzés kell azok hatásairól. Tudnia kell, hogy amit tesz az milyen eredménnyel jár. Így lesz képes a korrekcióra. A klímaváltozás esetében azonban ilyen jelzések csak a legritkább esetben állnak a rendelkezésre és nem csak az emberhez vagy a mindennapi fogyasztáshoz kötődő okok miatt, (amelyek bővebb kifejtése egy cikksorozat részre lesz), hanem mert maga a jelenség is gyakran vita tárgyát képezi.

...

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása