Fenntartható munkanapok

2020. május 21. - Csizmadia Máté

A mindennapi mókuskerék, az otthoni munkavégzés kihívásai közepette sokunk számára nem a környezetvédelem a legfontosabb szempont egy-egy döntésünknél. Most, hogy az életünk számos területen megváltozott, és a korábbi szokásainknak is átmenetileg búcsút kellett intenünk, lehetőségünk van néhány új rutint kipróbálni. Ma a fenntarthatóság érdekében hoztunk szakértői tippeket: Csizmadia Máté, agrárközgazdász és munkapszichológus, a Zöld Pszichológia Blog írója elárulja, hogyan és mit tehetünk a zöldebb munkanapokért. 

Tovább

A munkavállaló nélkül nincs környezettudatosság

Július volt a műanyagmentesség hónapja, amikor kampányszerűen sokan igyekeztek felhívni a figyelmet a minket elborító műanyag mennyiségére, sokan pedig megpróbálták saját vagy cégük életében is csökkenteni ezt a terhelést. Azonban a környezettudatosság - anélkül, hogy elvennénk a kampányok figyelemfelhívó szerepének létjogosultságát és fontosságát - ennél jóval többről szól. Egész szervezeteket, hozzáállást, mindennapi működést kell átállítani, ha valóban környezettudatosan szeretne működni egy munkahely. Azonban vannak már követendő példák, jó tapasztalatok, és van egy új munkavállalói generáció, amely segít „kikényszeríteni” a változást. Egy 1500 fős irodaház évente akár 720 000 darab eldobható, egyszerhasználatos poharat fogyaszthat el, ami döbbenetes műanyag mennyiség.

Tovább

A szemétszedés lélektana 2. rész

Ki miben hisz, abban üdvözül!

A szemétszedés lélektana címmel három részes cikksorozatot indítottunk, amelyben sorra vesszük, hogy milyen tényezők befolyásolják a környezettudatos cselekedeteinket. Még mindig osztjuk Amelia Earhart mondását, hogy a leghatékonyabban úgy lehet megtenni valamit, ha megtesszük. A hétköznapokban azonban ez mégsem így működik (koronavírus idején meg pláne nem). A szemetelés, szemétszedés, illetve a hulladékmentes (zero waste) életmód példáin keresztül bemutatjuk, hogy milyen tényezők határozzák meg cselekvéseinket, amikor szóba kerül a környezetszennyezés vagy a környezetvédelem.

Tovább

Három céges zöldítés, amiről nem is gondolnád, hogy az!

A zöld ötven árnyalata II.

A céges zöldítések nem tegnap kezdődtek, de az biztos, hogy az elmúlt pár évben pörögtek fel igazán. Az információterjedés gyorsulásával láthatóbbá váltak a fogyasztói társadalom következményei és hát velük együtt a felelősök is. Az orrba-szájba tolt logók nem csak a szupermarketek polcairól mosolyognak vissza ránk, hanem az óceáni szemétszigetekről és az illegális hulladéklerakókból is. Ez nyilván sok céget cselekvésre sarkalt. Elkezdtek szaporodni a zöld munkahelyek is. Az persze más kérdés, hogy önzetlenségből vagy kényszerből kezdtek-e zöldíteni, a lényeg, hogy számos szektorban, számos vállalatnál tapasztalható fokozottabb érdeklődés a környezetvédelem iránt. 

Tovább

A klímakatasztrófa legyőzéséhez saját magunkkal kell szembenéznünk

A klímaváltozás már itt ül a nyakunkon, és nemcsak a természetre ró hatalmas terhet, de a mentális egészségünkre is. Egyre többen szenvednek klímaszorongásban, de vajon ez betegség-e, vagy az egyetlen adekvát reakció egy valós veszélyre? Hogyan tudjuk visszaszerezni az elvesztett kontrollt? Elég-e egy kicsit megerőltetnünk magunkat, vagy alapvetően kell megváltoznunk, hogy készen álljunk a harcra? Megmentheti-e a boldogságipar a fogyasztói kultúrát, vagy csak totális rendszerváltással élhető túl a klímakatasztrófa? Pszichológus szakértőkkel beszélgettünk.

Tovább

A KLÍMASZORONGÁS ÉS AZ ÉRTELME

Ökobűntudat, ökogyász, klímafájdalom, klímaszorongás: egyre többször találkozunk ezekkel a fogalmakkal, habár meghatározásuk nem egyértelmű. Leginkább a kamaszokra, fiatalokra jellemzők, hiszen ők érintettebbek a klímaváltozás következményeiben, és érzékenyebb életszakaszban is vannak. Maguk a kifejezések ugyanakkor egy kicsit degradálják az érzést, ami valós fenyegetéshez kapcsolódik, ráadásul előrevivő is lehet.

Tovább

A klímaváltozás hatásai az emberi pszichére

Interjú Csizmadia Máté pszichológus-agrárközgazdásszal

Klímaszorongás és Greta Thunberg-jelenség: e fogalmak sokak számára nem egyértelműek, meghatározhatatlanok vagy ambivalens érzéseket is keltenek. Lassan, de körvonalazódik, hogy a klímaváltozás olyan, életünk minden területére ható jelenség, amely a pszichénket, az egész kultúránkat, társadalmunkat is befolyásolja. Klímaszorongás – valós jelenség? Túlzás a fiatalok aggodalma? Lassan a klímaváltozással kelünk és fekszünk, látjuk a jeleit az utcán és mindenhol elér minket a róla szóló diskurzus. Nem csoda, hogy hat ránk. Csizmadia Máté pszichológus-agrárközgazdásszal, a Zöld Pszichológia blog szerzőjével beszélgettünk.

Tovább