Öt elmetrükk a csomagolásmentes vásárláshoz

2020. január 09. - Csizmadia Máté

 

Öt elmetrükk, amivel a Csomagolásmentes május kihívás alapelemeit a hulladék nélküli vásárláshoz hamarabb elsajátítható, mint gondolnád. 

A csomagolásmentes vásárlás leginkább a tudás, a figyelem és az akaraterő próbája. A műanyagzacskó ugyan nem jár fiziológiás sóvárgással, de a használata olyan mélyen beágyazódott a mindennapjainkba, hogy komoly pszichikai energiát követel, hogy „leszokjunk” róla. Legalábbis kezdetben. Ahogy sikerül a régi szokásokat új szokásokkal helyettesíteni, már nem fog érdemben nagyobb erőfeszítéssel járni, hogy magunkkal vigyük a saját szatyrot vagy, hogy előre megtervezzük a nagybevásárlást.  Arról, hogy melyek a csomagolásmentes vásárlás legjobb technikái a JÖN Alapítvány és Tóth Andi anyagai között találsz információt. Ahhoz pedig, hogy ezeket nagyobb eséllyel tudd betartani, az alábbi öt technika nyújt segítséget.

Tovább

Klímaszorongás: ne csak céljaid legyenek, hanem rendszered is!

Nehéz megmondani, hogy mennyi időnk van hátra. Valaki szerint bő egy évtizedünk, valaki szerint annyi sem, valaki szerint pedig már mindegy is. Világvége mindig is volt, mondják sokan, de ez most valami egészen más. A klímaváltozás az apokalipszis olyan arca, amit a számok is alátámasztanak, és amit egy lépésből nem lehet megoldani. A normális reakció erre a szorongás, a félelem, az aggódás. Az érzést ma egyre gyakrabban csak klímaszorongásként vagy ökoszorongásként emlegetik. De mit is takar ez? Zöld pszichológia cikk a Simplicity fesztiválról 2019.

 

Tovább

Változtasd a félelmet cselekvéssé!

A TED beleáll a klímaváltozásba!

 TED (Technology, Entertainment, Design), jelmondatának megfelelően ( „ideas worth spreading” ), gondolatokat terjeszt szerte a nagyvilágban különböző előadások formájában. Az aggasztó hírek és a globális tétlenség azonban ráébresztették őket, hogy kevés csak a terjesztés. Komolyabb lépésekre van szükség. Elindították hát a TED COUNTDOWN azaz Visszaszámlálás nevű globális programjukat, melynek célja, hogy öt meghatározott területen konkrét lépéseket, javaslatokat dolgozzanak ki a világ legjobbjainak bevonásával.

Tovább

Zöld torzításaink 4. rész – Lehet-e zöld a pornó?

A reaktív leértékelés nyomában.

Ahogy a környezetszennyezés jelei egyre nyilvánvalóbbá lettek, nem telt bele sok idő és a felelősöket is megtaláltuk. A cégek. Persze a dolog nem volt alaptalan. Cégek nélkül az ipari forradalom, a találmányok elterjedése és a fogyasztói társadalom térnyerése nem tudott volna ilyen robbanásszerűen végbemenni. Általuk a személyes kockázat és felelősség átruházható lett egy, a fizikai valóságban nem létező és korlátolt felelősségű jogi személyre. Néhányan úgy vélik, hogy a vállalatok nagy hasonlóságot mutatnak emiatt egy pszichopata személy működésével. Nézzük a környezettudatosság pszichológia egy újabb torzítását. 

#zöldvállalkozások

 

Tovább

Zöld torzításaink 3. rész – Zöld, csajok, satöbbi

A környezetvédelem, mint a marketing szolgálólánya

#zöldpszichológia #ökopszichológia #környezetvédelempszichológia

#klímaszorongás #ökoszorongás #klímapszichológia #klímaváltozáspszichológia

#zöldtorzítás #kognitívtorzítás

A reklámiparban régóta ismert jelenség, hogy szép és/vagy híres emberekkel könnyebb eladni a terméket. A jelenség halo-effektus, holdudvarhatás vagy dicsfényhatás néven ismert és egy olyan kognitív torzítást takar, aminek sokat köszönhet a reklámszakma. Nézzük, hogyan jelenik meg ez a környezettudatosság pszichológiájában.

Tovább

Zöld torzításaink 2. rész - Húsimádó pizza zéro kólával?

A #zöldkihívások árnyoldala

#zöldpszichológia #ökopszichológia #környezetvédelempszichológia

#klímaszorongás #ökoszorongás #klímapszichológia #klímaváltozáspszichológia

#zöldtorzítás #kognitívtorzítás

Ahogy egyre több embernek esett le, hogy a klímaváltozás berúgta az ajtót és valamit tenni kellene, egymást kezdték érni a környezetvédelmi kihívások. Csak az éven volt már cigicsikkmentes február, műanyagmentes március, csomagolásmentes május, nem etetem a szemetesem hónap, trashtag challenge és még biztos lesz valami szívószál vagy pálmaolaj fronton is. Mind pozitív, támogatandó kezdeményezés! Mégis akkor milyen árnyoldaluk lehet? A környezetvédelem pszichológiája ad egy választ.

Tovább

Zöld torzításaink 1. rész - „Nagyon könnyű egyetérteni a diétával, mikor nem éhes az ember!”

Ezért (is) bukod a zöld fogadalmaid!

#zöldpszichológia #ökopszichológia #környezetvédelempszichológia

#klímaszorongás #ökoszorongás #klímapszichológia #klímaváltozáspszichológia

#zöldtorzítás #kognitívtorzítás

Pár éve nagyot ment az a vitatható kutatás, ami szerint a vegák körülbelül harmada részegen eszik húst. Persze kiderült, hogy nem tudományos kutatásról van szó, arról azonban a legtöbb embernek van tapasztalata, hogy mennyi ideig tart ki egy- egy újévi fogadalma vagy, hogy egy feszültebb időszakban meddig bírja az önmegtartóztatást. Nézzük mi köze van ennek a fenntarthatóság pszichológiájához.

Tovább