Nem csak a Csomagolásmentes Napon inthetünk búcsút a műanyag elviteles dobozoknak
Sajtóközlemény

 Évente egy átlagos magyar ember 100 kg csomagolóanyagot dob ki a szemétbe. Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ez a szám radikálisan csökkenthető lenne! A Csomagolásmentes Naphoz idén csatlakozik a RAKUN Dobozközösség is. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros hatásaira és arra buzdítsák a lakosságot és a vendéglátóhelyeket, hogy váltsanak újrahasználható és újratölthető csomagolásra.

A forbes.com-on júniusban megjelent cikk szerint évente 8,8 millió tonna műanyaghulladékkal szennyezzük a világ óceánjait. Ezzel több fronton is veszélyeztetjük az óceáni élővilágot, ráadásul a műanyagok apró részecskéi bekerülnek a táplálékláncba és óriási károkat okoznak. A spanyolországi Cádizi Egyetem kutatói megállapították, hogy az óceáni szemét 80%-át műanyag teszi ki. A műanyag zacskók és PET palackok után az óceánokban úszkáló harmadik leggyakoribb hulladéktípus az ételcsomagoló edények és evőeszközök. A megdöbbentő mennyiségű elviteles csomagolóanyag okozta szemétért egyébként nem kell az óceánig mennünk: a Tudatos Vásárlók Egyesülete számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy. Ezeket a szemétre került dobozokat egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne. A koronavírus járvánnyal járó korlátozások hatására ráadásul az egyik legnagyobb hazai csomagolóanyag forgalmazó cég adatai szerint az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt.

A RAKUN Dobozközösség csapata ezért a Csomagolásmentes Nap hetében arra buzdítja a lakosságot, hogy tegyen egy környezettudatos lépést a bolygóért, például azzal, hogy csatlakozik a többször használható dobozrendszerhez, vagy felhívja erre a környezetbarát csomagolási lehetőségre egy vendéglátóhely figyelmét.

Fogadj örökbe egy RAKUN dobozt, és támogasd a hulladékmentes étkezést!

A RAKUN Dobozközösség a héten útjára indította örökbefogadó programját. Ezzel a jelképes gesztussal azok is támogatni tudják a hulladékcsökkentés ügyét, akiknek a közelében még nincs RAKUN elfogadóhely vagy rendszertelenül szoktak az elvitel lehetőségével vagy házhozszállítással élni, de fontos számukra, hogy minél több helyen elérhetővé váljon ez az opció.

Nincs más dolgunk, mint letölteni a RAKUN Dobozközösség applikációját (Andoidra vagy iOS-re) és kiválasztani egy előfizetést, majd a kuponkód mezőbe beírni, hogy OROKBE. A kiválasztott összeggel lehet támogatni a projektet, azaz úgy működik, mint egy mecénás jegy. Ezután minden RAKUN nevelőszülő havonta egyszer bepillantást nyerhet dobozának mindennapjaiba. A nevelőszülők minden támogatott hónapban kapnak majd egy képet e-mailen, amin épp lencsevégre kapták örökbefogadott dobozunkat, pont úgy, mint a kétezres évek TeveClub vagy az Ebnevelde online játékában.

_dsc7243_k.jpg

Mosómedvét fogadott örökbe a RAKUN csapata

A Csomagolásmentes Nap hetében a RAKUN Dobozközösség csapata is újabb taggal bővült: Salamonnal, a Budakeszi Vadaspark mosómacijával. A kis mosómaci ráadásul könnyen beilleszkedett, hiszen már az első találkozás alkalmával is RAKUN dobozokkal kapták lencsevégre, ráadásul olyan okos, hogy a műanyag hulladékokat is ügyesen külön gyűjtötte.

További információk a RAKUN Dobozközösségről

A projekt célja, hogy az egyszer használatos elviteles dobozokat egy újratölthető alternatívával váltsa fel. A közösség tagjai a RAKUN partner vendéglátóhelyeken (elfogadóhelyeken) különleges rozsdamentes acél RAKUN dobozba kérhetik az ételüket, vagy rendelhetik házhoz. A tagsági díjat a RAKUN Dobozközösség applikációt letöltve fizethetik be a vendégek. Ez egy fix havi díj, amiért cserébe a dobozokat korlátlan alkalommal használhatják és bármelyik résztvevő vendéglátóhelyen kérhetik ebbe az ételt.

A rendszer lényege a higiénia, nem véletlen, hogy a Közösség kabalaállata a mosómedve (angolul racoon). Itt ugyanis a vendéglátóhely nem abba a dobozba teszi bele az ételt, amit a vendég visszahoz, hanem azt elveszi és egy előzőleg szabályosan fertőtlenítő mosással elmosott tiszta dobozba teszi az új rendelést.

A közösség célja, hogy minél több ember válassza a tartós, többször használható termékeket és mellőzze az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát, így örömmel várják azoknak a vendéglátóegységeknek a jelentkezését, ahol szívesen használnák az acéldobozokat.

A környezetbarát elviteles rendszerhez eddig országszerte 55+ vendéglátóhely csatlakozott, de folyamatosak a jelentkezések. Az elfogadóhelyek listája mind a RAKUN applikációban, mind a www.rakun.hu weboldalon megtalálható.

Kövesd a RAKUN Dobozközösséget!

Facebookon: RakunCommunity

Instagramon: RakunCommunity

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5816704874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása