A KLÍMASZORONGÁS ÉS AZ ÉRTELME
Fehérváry Krisztina cikke

Ökobűntudat, ökogyász, klímafájdalom, klímaszorongás: egyre többször találkozunk ezekkel a fogalmakkal, habár meghatározásuk nem egyértelmű. Leginkább a kamaszokra, fiatalokra jellemzők, hiszen ők érintettebbek a klímaváltozás következményeiben, és érzékenyebb életszakaszban is vannak. Maguk a kifejezések ugyanakkor egy kicsit degradálják az érzést, ami valós fenyegetéshez kapcsolódik, ráadásul előrevivő is lehet.

A klímaszorongás kifejezés azért megtévesztő, mert szorongás alatt egy pszichológiai jelenséget értünk, szorongásos zavar akkor alakul ki, ha az illetőnek – gyerekkorában vagy trauma hatására – sérült a biztonságérzete, amit aztán más dolgokra: teljesítményre, párkapcsolatra, pókra, nyílt vagy zárt térre, kutyára, macskára vetít ki. A biztonságérzet általános hiánya így általában túlzó, nem reális félelemben nyilvánul meg. A klímaszorongás ellenben nagyon is reális aggodalmat takar.

klimatuntetesss.jpg

 

Tovább itt:

A klímaszorongás és az értelme | Demokrata

FOTÓ: Demokrata - SHAWN GOLDBERG/SHUTTERSTOCK.COM

#klímaszorongás #zöldpszichológia #klímaválság #klímatüntetés #zerowaste #klímapszichológia #klímagyász #szolasztalgia 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr517828985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása