Forrongó jég – Itt van Dicaprio legújabb klímapornója

#zöldpszichológia #ökopszichológia #környezetvédelempszichológia

#klímaszorongás #ökoszorongás #klímapszichológia #klímaváltozáspszichológia

#klímapornó

 

Talán nem nézik meg annyian, mint az előzőt és nagyon rosszul teszik.

Nem tudom, hogy egy klímaváltozásról szóló dokumentumfilmet el lehet-e spoilrezni. Gyanítom nem.  Ráadásul, akiket foglalkoztat a téma, azok kb. tudják, mire számítsanak. A többiek meg úgyis csak a címet olvassák el. De azért jelzem, ha olyan részhez érünk.  Olvass tovább nyugodtan. Nyomokban környezetpszichológiai utalásokat is tartalmaz. 

Az HBO GO-n június 13-tól elérhető Dicaprio harmadik, klímaváltozásról szóló filmje, amit az a Leila Conners rendezett, aki Az utolsó óra című filmet is. Nagy várakozásokkal ültem hát neki, mivel Az utolsó óra tetszett az Özönvíz előtt nem. És itt nem az esztétikumra vagy a sztorira gondolok.  Persze, hogy egy ökológiai katasztrófáról szóló dokumentumfilm nem tetszik az embernek. De az Özönvíz előtt című filmmel kapcsolatban konkrétan az volt az érzésem, hogy csupán egy szépen fényképezett kampányfilm a demokraták mellett. Az utolsó óra viszont egy nagyon jól felépített, tudományos, informatív dokumentumfilm volt. Reménykedtem, hogy a Forrongó jég is megüti ezt a mércét. De, hogy ne kerülgessük a forró kását: megütötte. Ugyanakkor van egy olyan érzésem, hogy ez annyira nem fog találkozni a nagy közönség ízlésével, mit az Özönvíz előtt.  De nézzük sorjában. Miért jó a film?

klimapszichologia_3.jpg

Sok kritika éri a környezetvédőket, hogy csak károgni tudnak, de valós alternatívákat nem tudnak felmutatni.  Akkor tessék. A Forrongó jég fele, két harmada a klímaváltozás elleni harc megoldásairól szól. (És nem ilyenekről, hogy marhahús helyett időnként válasszuk a csirkehúst.) Körülbelül az első negyedórában letudják a klímaváltozás tényének bizonyítását, aztán bele is csapnak a megoldásokba. Persze helyzetismertetés végig van a filmben, de látványosan igyekeztek inkább a megoldásokra koncentrálni. Akit a téma érdekel nyilván sokukkal már találkozott, de állítom, hogy két-három olyan technológia még így is van a filmben, amiről még nem hallott. Szerintem ez egyedülálló. Ráadásul az egész filmet áthatja egyfajta optimizmus arról, hogy az új eszközök már megvannak, csupán használni kéne őket. Az emberiség, ha akar, meg tud birkózni a kihívással.  Csak hát annyi lóvét öltünk már a régi rendszerek fenntartásába, hogy ez érdeksérelem nélkül nem fog menni.  

A képek legalább olyan gyönyörűek, mint az Özönvíz ellőtt-ben, de a helikopteres, Dicapriós pózolások nélkül. Sajnos a dicsfényhatásként ismert kognitív torzítás negatív irányba is hat. Ugyan én nem gyűjtöttem Izaura szemműtétjére, de a Wall street farkasa meg A nagy Gatsby, meg a tucatszám fogyasztott szőke modell után nehezen tudom Dicapriót igazán környezetvédőnek látni. Szomorú torzítás, amire figyelni kell. Na de a lényeg, hogy ebben ez nincs.

Csak tudósok, akik elmondják, hogy mire fel a rémület. Szegényeken látszik néha az elfojtott indulat. Ők tényleg látják az adatokat, amikről mi csupán a híradásokból értesülünk. Egész életükben ezt kutatják, szóval igencsak találva érzik magukat, amikor valamelyik f...fej politikus kiáll és ilyeneket mond, hogy : „A globális felmelegedés egy Kína által kreált kacsa, melynek az a célja, hogy kárt okozzon az USA iparának!” vagy, hogy „A  klímaváltozás a kulturális marxisták összeesküvése, hogy kriminalizálják a vörös húst, az olajat és a heteroszexuális szexet.”

Nem csak tudósok vannak benne, hanem átlag amerikai melósnak tűnő környezetvédők is.  Mivel ez ott egy politikailag megosztó téma, remek ötletnek tűnik az ő harcuknak a bemutatása is. Így kevésbé tűnik az egész egy demokrata összeesküvés-elméletnek. (Persze egy vélemény-buborékos világban lehet, hogy ez édeskevés.)  Sőt olyannyira nem, hogy már a sajátjai támadják, hogy a "fehérek felsőbbrendűségét" sugallja a környezetvédelmi kérdésekben is. Nem mutatja be például a színes bőrű nők áldozatos harcát. 

zoldpszichologiadicaprio.png

A film illusztrációja egyébként nagyon látványos és követhető. Már az elején jól érthetően feldobják, hogy ekkor ennyi volt a széndioxid koncentráció most meg ennyi. A metánszivárgást itt vettük észre, de mostanra kiderült, hogy már itt ,meg ott, meg amott is van. Mindezt grafikonokkal, térképekkel alátámasztva. Lehet, hogy az álhírek világában nem ezek a legjobb figyelemfelkeltő módszerek, de úgy érzem, hogy az alkotók mindent elkövettek, hogy túlterhelt figyelmünk kedvében járjanak és még a hitelesség is megmaradjon.

Miért mondom mégis, hogy talán kevésbé lesz olyan nagy durranás, mint az Özönvíz előtt? (Aztán ne legyen igazam.)

Egy. Nincs benne Leonardo Dicaprio. A világhírű magyar szinkronnak köszönhetően pedig a nép nagy részének nem okoz plusz élvezet, ha az eredeti Dicapriót hallgatja. Már ha felismeri egyáltalán.

Kettő. Tudósok vannak benne, így, amikre számítani lehet azok a hosszabb eszmefuttatások. Nem kampányfilm így világos, hogy (döntően) nem egymondatos megfejtésekkel operál. Az információs zajban a hosszú fejtegetés, pláne hőségriadóban, már nem menő.

Három. A film íve szerintem nem igazán jó. Néha úgy tűnik, mintha összevissza dobálná a témákat. Míg az Özönvíz előtt egy jól érthető, világos keretbe volt foglalva, főleg a Bosch festménynek köszönhetően, addig itt néha nagyon kell összpontosítani, hogy el ne veszítsük a fonalat.

Négy. Hiába szajkózzák, hogy rajtunk múlik minden, a megoldások jó részére, amikről értekeznek, csak közvetett hatása van az embereknek. SPOILER Pl. hogy van-e a kertben mesterséges levél, amely 10 szer hatékonyabb a fotoszintézisnél egyelőre nem rajtam múlik, ahogy az sem, hogy van-e az utcában vállalkozás, ami fantáziát lát a direkt légszűrésben vagy sem. SPOILER VÉGE. De ha megint arra akarnak célozni, hogy én választom a politikust, aki szorgalmazhatja ezeknek a technológiáknak az elterjesztését akkor persze igen. A metánról szóló résznél ez kifejezetten zavaró. Ott mintha el lenne kenve a megoldás. SPOILER. Bemutatja, hogy a földgáz lelőhelyeknél van egy csomó metánszivárgás. És hát mi vagyunk a hibásak. SPOILER VÉGE Ahogy vázolták a helyzetet valahogy nem ezt éreztem. Kifejezetten azt éreztem, hogy a Kft. a hibás, akit nem rúgtak seggbe, mikor úgy hagyta ott a kutakat.  Az Özönvíz előtt talán jobb volt abban, hogy emberközelibb megoldásokat adott, még ha némelyik a banalitás határait súrolta is. Itt néha túl nagyok a léptékek. De hát a probléma is az.

Összességében szerintem érdemes megnézni a filmet. Ma már egyre több sztár vállal fel környezeti ügyeket. Ebben Dicaprionak, minden kritika ellenére, úttörő szerepe volt. Azt, hogy egy ilyen országban, mint az Egyesült Államok ennyire előrehaladottak a megoldás keresésében minimum optimizmusra ad okot.   Ránk fér ez az elmúlt évek vészjósló híradásai után.

Forrongó jég trailer

 

Felhasznált források:

https://444.hu/2018/11/15/az-uj-brazil-kulugyminiszter-szerint-a-klimavaltozas-egy-marxista-osszeeskuves

https://eletforma.hu/hirek/trump-a-klimavaltozas-egy-kina-altal-krealt-kacsa/

https://index.hu/tudomany/2018/01/29/trump_szerint_nincs_klimavaltozas_de_a_klimaegyezmenybe_visszalepne_mert_kedveli_macront/

Képek forrása:

Slow Food Nations

Ice on fire

Before the Flood

Django

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1214897804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy Hun Hunniából 2019.06.19. 13:22:59

"Ugyan én nem gyűjtöttem Izaura szemműtétjére, de a Wall street farkasa meg A nagy Gatsby, meg a tucatszám fogyasztott szőke modell után nehezen tudom Dicapriót igazán környezetvédőnek látni. "
Ez pedig sajnos a te hiányosságod!
A Caprió "gyerek" simán nyomhatná a hedonista stílt, és senki nem háboroghatna (legalábbis nem jogosan!), hogy gyerektelenként miért tesz nagy ívben a vészharangozókra.
De pont hogy nem teszi, pontosabban nem csak azt teszi (Én mondjuk annyira nem irigyelem tőle a sok-sok katalógustestű "Juliskát", mert ekkora cserebere arra utal, hogy bizony érzelmeknek jócskán híjján vannak a kapcsolatai, ringlókat meg sok pénzért bárki kaphat, ha az a vágya.) hanem beleáll valamibe, (az arcát adja mellé) aminek a mások képébe dörgölése messze nem diadalmenet.
A mi celebjeink közül nem is tudok olyat említeni akinek indítatása vagy mersze lenne/lett volna ilyesmihez. Olyat már sokkal többet akik szeretik a porcukor csíkokat vagy a "legelést".
Úgyhogy hajá Leo, nyomjad! (Nekem nem vagy, egész pontosan nem te vagy a kedvenc színészem, de nem vagy tehetségtelen, és a korod is egyre markánsabbá tesz.)

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása