A klímaváltozás jelei
Cseresznyevirágzás

Ahhoz, hogy az ember változtatni tudjon a viselkedésén visszajelzés kell azok hatásairól. Tudnia kell, hogy amit tesz az milyen eredménnyel jár. Így lesz képes a korrekcióra. A klímaváltozás esetében azonban ilyen jelzések csak a legritkább esetben állnak a rendelkezésre és nem csak az emberhez vagy a mindennapi fogyasztáshoz kötődő okok miatt, (amelyek bővebb kifejtése egy cikksorozat részre lesz), hanem mert maga a jelenség is gyakran vita tárgyát képezi.

 

A széndioxid egy színtelen szagtalan gáz, amelynek nemhogy a légköri koncentrációját nem érzékeli az ember, de még a jelenlétét sem (kivéve persze, ha extrém koncentrációban van jelen). Az időjárás pedig mindig változik, hosszútávú érzékelésére szintén nem vagyunk alkalmasak. Ha forróság van elhisszük, hogy melegszik a klíma, ha hideg van akkor már kevésbé.  A számok nyelvét, pedig csak korlátozottan tudjuk  a mindennapokra vonatkoztatni. Nagyon fontos ezért, a klímaváltozás hatásainak kézzel foghatóbb példákon való bemutatása.  Az egyik ilyen indikátor lehet például a japán cseresznyevirágzás változása.

 

f81ozlh2-1380x1035.jpeg

 

Kiotóban már 1200 éve, minden évben feljegyzik a cseresznyefák virágzásának időpontját. Körülbelül 1800 óta az adatok szerint a csúcsidőpont fokozatosan tolódott vissza április közepéről a hónap eleje felé. 2021-ben pedig, az Oszaka Egyetem által gyűjtött adatok szerint március 26-án tetőzött a szezon. Tehát jóval korábban, mint 1200 évvel ezelőtt. A tudósok szerint az utóbbi évtizedekben az egyre korábban bekövetkezett virágzás valószínűleg az éghajlatváltozás következménye. (Tudós nyelven ez 90%).

klimavaltozas_jelei_3.jpg

A legkorábbi időpont, 2021 előtt, 1409-ben volt, amikor a szezon március 27-én érte el  csúcspontját. 2022-ben ezt az időpontot pedig szintén március 27-re tette a Japán Meteorológiai Szolgálat.

* * *


#zöldpszichológia #klímaválság #climatechange #zerowaste #zerowasteliving #fenntarthatóság #környezetvèdelem #zöld #pszichológia #körkörösgazdaság #instahun #klímaváltozásjelei #visibleclimatechange #szakura #csersznyevirágzás


Források:

Chart: Kyoto Cherry Blossom Peak Raises Climate Change Concerns | Statista

Japan's cherry blossom 'earliest peak since 812' - BBC News

Klímaváltozás és kognitív disszonancia - Zöld Pszichológia (blog.hu)

Japan Peak Cherry Blossom Season 2022 (afar.com)

Megkezdődött a gyönyörű cseresznyevirágzás Japánban - Impress Magazin

 

Képek forrása:

11 Amazing Places to See Cherry Blossoms Around the World (jetsetter.com)

Japan's cherry blossom 'earliest peak since 812' - BBC News

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8817823527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2022.05.05. 12:27:51

Viszont itt Europaban hidegebb lesz. Nem lesz oshonos tobbe a sargabarack,mert minden tavasszal elfagynak a viragok,mint az elmult 2 evben pl. Iden szerencsenk volt,de orulhetunk neki,ha 5 evente 1x normalis termes lesz orszagban.
Ez azert van,mert paradox modon a globalis felmelegedes miatt meg fog szunni a Golf aramlat,es egesz Europaban hidegebb lesz. D-Europaban viszont a melegedo Foldkozi Tenger miatt lesz instabil a legkor,mert az eszakrol be-betoro hideg legtomegek miatt egyre tobb lesz a mediterran ciklon nyaranta.
Telen es tavasszal szaraz hideg,nyaron es osszel pedig az aradasok lesznek napirenden.
Amugymeg mindenki karog,hogy az atlagnal melegebb volt nyaron,meg telen,meg allandoan.
Csak azt felejtik el,hogy az "atlag" ba meg boven beleert a kis jegkorszak vege is... Tehat egy "atlagos" nyar,aligha nevezheto nyarnak a mai ertelemben,hacsak nem Eszaknemetorszagban nott fel az ember..

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása