Még mindig a szelektív hulladékgyűjtéssel harcolnánk a klímaváltozás ellen

Megjelent az Eurobarométer legfrissebb jelentése igen érdekes adatokkal. Először is nem meglepő módon a fertőző betegségek átvették az első helyet az aggódási listán. Az Éghajlatváltozás lecsúszott a 4. helyre.

Míg 2019-ben a megkérdezettek 10%-a gondolta úgy, hogy a Fertőző betegségek terjedése az egyetlen legsúlyosabb probléma a világon addig 2021-ben már 34%-a. Mikor más problémákat is fel lehetett sorolni már 61%-a tartotta a Fertőzések terjedését a legsúlyosabb problémának. 2019 tavaszán még 44%. Mondjuk az se kevés ahhoz képest, hogy még nem volt covid.

Érdekes módon a Gazdasági helyzetet 2019-ben is, és 2021-ben is 12%-a tartotta a legsúlyosabb problémának. Ez mindkét évben a 3. helyre volt elég. A Szegénység és éhezés terjedése, valamint az ivóvíz hiány miatt már csak feleannyian aggódnak, mint 2019-ben. Legalábbis, ha csak egyet kell mondani.

6ac64856d9a2acd13404689032d81d57.jpg

Na de mi a helyzet az Éghajlatváltozással?

Az Éghajlatváltozás Magyarországon jelenleg a negyedik helyen áll, ami azt jelenti, hogy 2019-hez képest, amikor a második legtöbbet említett probléma volt, két helyet visszaesett. A felelősség kérdése is igen érdekesen alakul. Az emberek 65%-a úgy gondolja, hogy a vállalatoknak, illetve az iparnak kell tennie valamit az éghajlatváltozás kezeléséért. 60% -a pedig úgy, hogy az államnak. Azt, hogy személyesen az ő felelőssége lenne tenni valamit, már csak 23%-a gondolja a válaszadóknak.

A legérdekesebb kérdés azonban még mindig az, hogy konkrétan mit teszünk a klímaváltozás ellen. Nos hát a jó hír, hogy az emberek 67%-a személy szerint tett a klímaváltozás ellen az elmúlt fél évben. Mikor elé tettek egy 15-ös listát, amiből lehetett választani már a 95 %-a gondolta úgy, hogy valójában ő is tett a klímaváltozás ellen.  De mik voltak ezek a lépések?

212401212_419940952411576_3098297663555542043_n.png

Magyarországon a hulladék csökkentésére tett erőfeszítés és a hulladék újra felhasználáshoz való rendszeres szétválogatása a leggyakrabban megtett lépés, bár az ezt megtevő válaszadók aránya jelentősen alacsonyabb az EU átlagánál (63%, szemben a 75%-os EU-átlaggal).

A második helyen az eldobható dolgok használatának csökkentése, a műanyag zacskók, illetve túlcsomagolás csökkentése állt.

A harmadik helyen az energiatakarékosabb háztartási berendezések vásárlása 41%-kal.

Ezután azonban nagyon bezuhan a mezőny. Az élelmiszervásárlás szánlábnyomának figyelembevétele ugyan a 4.  helyen áll, de ez csupán válaszadók 16%-ából jön össze.  Ami az érdekes, hogy az uniós átlag is ennyi. Biotermék vásárlásban a bolgárokkal együtt Európa sereghajtói vagyunk 12%-kal.

További rendkívül érdekes adatok között lehet böngészni a jelentésben. Akár a többi Uniós országról is. A dánoknál például 51%-a említette a kevesebb hús evést, ez nálunk 14%. De első helyen ők is a szelektív hulladékgyűjtést nyomják. Sőt gyakorlatilag egész Európa.

 Szóval itt érhető el az teljes anyag:

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2273

 

Képek forrása:

Európai Bizottság

Vasco Gargalo

#zöldpszichológia #zerowaste #műanyagmentesjúlius #klímaváltozás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6216614230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2021.07.07. 16:33:26

És mi ebből a tanulság?
A zemberek azt a bullshitet böfögik vissza amit a semmirekellő politikusaik és a hasonszőrű "újságírók" a szájukba adnak.
Majdnem mindent hajlandóak megtenni ami lényegesen nem befolyásolja a kényelmüket, de a klímára vajmi kevés hatással van, és mindent elutasítanak ami kényelmetlen, de mérvadó hatással lenne az éghajlat változásra.
Azaz, továbbra is mértéktelenül akarnak zabálni, kocsikázni, repdesni, klímázni, kütyüket venni-eldobni-újat venni.
Szégyellje magát az eu-ban akinek a szívószál-fülpiszkáló közellenséggé nyilvánításáig ér fel a gondolata.

nemecsekerno_007 2021.07.07. 16:59:09

A klímavédelem egyelőre csak üzlet és gazdasági fegyver.
Az egy főre jutó károsanyag kibocsátásunk szerint a középmezőnyben vagyunk.

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása