treehouse21200x1200.jpg

A Lego Lombházában a növényeket, leveket formázó elemek mind cukornádalapú műanyagból készültek

Kevés szülő tudja, de a Lego 2018 óta építőelemei egy részét cukornádból előállított polietilénből készíti. A legtöbb ilyen darab a Lombház nevet kapott szettben van, ugyanis csak a puhább alkatrészeknél tudják használni a növényi műanyagot, mint amilyenek a fák, a bokrok, a levelek. Az építőelemek egyébként minőségüket, tapintásukat tekintve nem különböznek a hagyományosaktól, és a Lego célja, hogy 2030-ra az összes termékét növényi műanyagból gyártsa. Ehhez azonban még fejlesztik a megfelelő alternatívát, ami a klasszikus legókockákat is helyettesítheti majd. A jelenlegi megoldást csak az elemek öt százalékánál tudják alkalmazni.

Emellett most januártól kezdve már nem használnak műanyag zacskót a kockák elkülönítésére a dobozokon belül, helyette papírtasakokra váltottak. Ám a Lego azért is környezetbarátabb, mint sok más játék, mert tartós: a mai gyerekek a szüleik legójával kezdik, az elemek ritkán mennek tönkre, és olyan értéket képviselnek, hogy senki nem dobja őket a kukába, a régi készletekért nem csekély pénzt lehet kérni az internetes vásár­tereken.

A Lego emellett energetikai fenntarthatóságra is törekszik, így többek között a nyíregyházi gyára mellé is napelempark épül, ami az energiaszükséglet 40-50 százalékát fogja fedezni. A cégcsoport ugyanis 2032-re 37 százalékkal szeretné csökkenteni gyárai szén-dioxid-kibocsátását, jövőre pedig tízzel a vízhasználatát.

 

A teljes cikk itt olvasható:

MULTIK ÉS FENNTARTHATÓSÁG