Klímatagadás: tudatlanság, világnézet vagy valami más?
Zöld torzításaink 7.

Szomorú igazság, hogy a hihetetlen technológiai fejlődés nem a kiművelt emberfők korát hozta el, hanem a cuki macskás mémeket, meg egy olyan társadalmat, ahol még mindig vannak laposföld-hívők, tanítani kell a maszkhasználatot és találni embert, aki úgy tudja, hogy a hód az hal. És ezek csak a nyilvánvaló badarságok. Számos téma van, amely hiába tudományosan megalapozott, az összetettsége miatt nagyon erős benne a vélemény polarizáció. Ilyen például az atomenergia, a GMO vagy a klímaváltozás ügye. Sokáig az volt az álláspont, hogy több oktatással a helyzet javítható. De hát úgy néz ki ez sem ilyen egyszerű.

A Yale egyetem pszichológusai egy kutatásban arra keresték a választ, hogy az, aki nagyobb természettudományos műveltséggel rendelkezik és/vagy jobb matematikai képeségekkel, jobban aggódik-e a klímaváltozás miatt. Eredményeik azt mutatták, hogy nem. Sőt még kismértékben csökkent is a kockázat érzékelése. Ráadásul még az is kiderült, hogy a természettudományos műveltség emelkedésével a kulturális polarizáció is növekedett. Ez arra vezette a kutatókat, hogy a klímaváltozást terhelő megosztottság nem a tudással, hanem sokkal inkább az érdekkonfliktusokkal lehet összefüggésben.  Hogyan?

 kognitiv_torzitasok_zold_pszichologia.jpg

„A legtöbb ember nem az igazságot keresi, csak a maga igazát.” Karinthy Frigyes

A véleménypolarizáció egyik hajtóereje az úgynevezett megerősítési torzítás, amely egy elég jól dokumentált jelenség a pszichológiában. Lényege, hogy általában azokat az információkat keressük vagy vesszük észre, amelyek a már meglévő nézeteinket igazolják vissza. A szelektív figyelem miatt az ezzel ellentéteseket szinte észre sem vesszük. Amennyiben az a meggyőződésem, hogy a tömegközlekedés megbízhatatlan sokkal nyitottabb vagyok az ezt alátámasztó eseményekre, mint az ennek ellentmondóakra.  Vagy, ha az az előzetes információm, hogy Sanyika jó tanuló, jó sportoló inkább az ezt alátámasztó cselekedeteit fogom észrevenni. A példák egészen hosszan sorolhatóak. Egy a lényeg, hogy az információs kavalkádból egyszerűen azokat fogjuk kiszűrni, amelyek alátámasztják vélekedéseinket. És igen a klímaváltozás esetén is szépen kimutatható a jelenség. Megfigyelték, hogy azok, akik elfogadják a klímaváltozás tényét hajlamosabbak olyan cikkeket olvasni, amelyek igazolják ezt. És fordítva. A torzítás végül egy olyan polarizációhoz vezet, amelyből nehéz a kiút.

Azt fogom hinni, hogy mindenki egyetért velem, hiszen minden valamire való híradás az én világnézetem igazolja és csupán néhány kivételt erősítő szabály van, ha van.  Aztán meglepve tapasztalom, hogy még sem.

Ez utóbbi jelenséget hamis konszenzus hatásnak is nevezik. Fontos hozzá tenni, hogy a jelenséget a közösségi média algoritmusai is hajtják, azzal, hogy csak az engem érdeklő cuccokat dobálják elém. A végeredmény pedig egy olyan buborék lesz, aminek az igazságáról teljesen megvagyok győződve. Ráadásul a kognitív kapacitásom javulásával még jobb érveket is tudok kitalálni a világnézetem igazolására, ha épp arra van szükség. De itt még nincs vége.

zold_torzitasok_pszichologia.jpg 

Nem az a lényeg, hogy mit mond, hanem, hogy ki mondja

Szintén régóta ismert és kutatott témája a pszichológiának, hogy az embereket nagyon könnyű csoportokba rendezni.  Még totál ismeretleneket is! Elég annyit mondani nekik, hogy te mától kék vagy, te pedig zöld és az emberek elkezdenek a saját színüknek kedvezni, a másikat meg lenézni. Pedig itt csak színekről van szó. És most gondoljunk bele, hogy mi mehet egy olyan fajsúlyos kérdésben, mint a klímaváltozás. Amellett, hogy a jelenség sok ember számára igencsak absztrakt, térben és időben nehezen megfogható, máris befolyásolja a közvéleményt és így vagy úgy, de megjelenik a politikákban is. Ez már elég ahhoz, hogy az ember a jól fejlett oktulajdonító és asszociációs képességével jeleket társítson az egyes csoportokhoz oda-vissza és „megosztódjon”. Vega, környezetvédő liberálisok. Vagy épp fegyverbolond, kőolajpárti konzervatívok.

Mielőtt már megszólal valaki van egy sejtésünk, hogy kb. melyik csapatban játszhat és így kb. miket fog mondani.

A klímaváltozást tekintve a jelenség leginkább az Egyesült Államokban tapintható. Egy kutatás próbálta felmérni, hogy a liberálisok és a konzervatívok mit gondolnak arról, hogy mit mond a tudomány a klímaváltozás kérdésében.  Van-e, ki okozza stb. Több mint 55 százalékpontos különbséget találtak a két csoport nézeteiben, úgyhogy mindkét csoport a tudományra hivatkozott. Kimutatták, hogy szakértőkből is azokat részesítjük előnyben, akik megfelelnek a saját csoportunk értékeinek, míg a másik csoport szakértőit hiteltelennek látjuk. A kutatók szerint ez abból a személyes érdekből is fakad, hogy a hozzám hasonlókkal hasonló meggyőződést alakítsak ki. Érvelésük szerint az egyén eljuthat arra következtetésre, hogy egyedül nem sokat tud tenni a klímaváltozás megállításáért, azonban, sokkal többet kockáztat, ha ellentmond a saját csoportjában uralkodó meggyőződésnek. Például a kirekesztést. És bármennyire is tolja a marketing ezt a légy különböző dumát, az egyik legnagyobb félelmünk a csoportból való kirekesztés.  Sokszor még akkor is, ha valami nyilvánvaló baromság miatt kell egyetértenünk a csoportunkkal. Kicsit ezt igazolja az amerikai elnökválasztás után emlegetett felmérés is, ami szerint a szavazók 80%-a oda szavazott, ahová a közeli ismerőseik.

 csizmadia_mate_pszichologus.jpg

Megoldások híján

A helyzet az, hogy a legtöbb hivatkozott jelenségnek bőven volt evolúciós előnye. Sikeresebb volt az az egyed, amelyik, ha megcsípte egy rovar feltételezte, hogy ez utána is így lesz, sőt, jobb, ha a rovarokkal alapból fenntartásokkal viseltet. De sok információt gyűjtött be a társaktól is, akik általában hozzá voltak hasonlóak. Ma is sokat adunk ismerőseink ajánlására, legyen szó étteremről, fogorvosról vagy az esti filmnézésről. Közösségbe tartozni pedig mindig kifizetődőbb volt, mint egyedül bóklászni a szavannán, ezért az ember hajlandó volt szemet hunyni jó néhány dolog felett. Ma elég csak a családon belüli politizálásra gondolni. Egy ponton túl már nem fogunk vitatkozni a rasszista nagybácsival, többet ér a nyugodt családi ebéd. De a faj szempontjából a csoportok közötti megosztottságnak is bőven lehetett előnye. Sokszor nem tudni mi lesz a nyerő stratégia, különösen összetett problémák esetén, ezért egy teljesen uniformizálható társadalom biztos, hogy nem állná meg a helyét a folyton változó kihívások közepette. Tehát a megalapozó jelenségek kiütése nem igazán lehetséges és nem is biztos, hogy túl célra vezető lenne. Ugyanakkor a szélsőségesen polarizált társadalmak a közös döntéseiket egyre inkább népszerűségi alapon fogják hozni, ami egy tudományosan megalapozott probléma esetén katasztrofális következményekkel járhat. Miben bízhatunk mégis?

Három dologban:

  • a valóság sokszor erősebb,
  • nem egyformán hívő mindenki,
  • a problémák és így a megoldások is összetettek.

Az elsőhöz nem kell igazán kommentár. Az igazán súlyos problémák esetén eljöhet egy pont, ahol a valóság tagadása már nyilvánvaló károkat okoz és az élet pontot tesz a történet végére. Mondjuk a klímaváltozás esetén ezt nem igazán kellene megvárni, de ha más nem lesz akkor a természetben még mindig bízhatunk.

Reméljük nem lesz késő.

A második már egy kicsit összetettebb. Az emberek, ahogyan fent már utaltunk rá, nyitottabbak a saját köreikből érkező szakértőkre és szerencsére nincs olyan téma, csapat, világnézet, ahol ne lennének átfedések. Gyakori klíma-kommunikációs tanács, hogy érdemes a közönséggel egy kulturális közegbe tartozó klímakommunikátort küldeni. Például konzervatív szakértőt a konzervatívoknak. Ez nem félrevezetés, csupán segít kiiktatni azt a kezdeti szűrőt, ami még az érdemi mondani való előtt „hitelteleníti” a kommunikátort.

A harmadik tényező pedig, hogy a klímaváltozás és a megoldása a legtöbbünk számára egy nagy absztrakt, megfoghatatlan csomag, amiben a vegánságtól, kezdve a napelemeken át egészen a gender kérdésig ma már minden szerepel. Ha így egybe akarjuk letolni valakinek a torkán, nem fog sikerülni. Míg részekre szedve biztos, hogy mindenki talál benne olyat, amivel egyetért és tenni is hajlandó érte. Például lehet, hogy egy konzervatív nem érdeklődik a vegánság iránt, de a napelemeket jó ötletnek tartja.  A másik oldalról nézve pedig bármilyen meglepő, jó néhány konzervatív félelem sem alaptalan.  Például a pazarló, fogyasztás alapú rendszer átalakítása rövid és középtávon veszélybe sodorhatja a munkahelyeket, amivel foglalkozni kell. Vagy a húsevés visszaszorulása, amely, ha sikeres, tönkreteheti az állattenyésztőket. Magyarországon ezzel szintén törődni kell. Érdemes időnként ezt a nagy, távolinak tűnő jelenséget, mint a globális felmelegedés vagy az elmebajnak tűnő klímatagadás, részeire szedni és úgy megbirkózni vele. Biztos vagyok benne, hogy több sikerünk lesz, mint azzal, hogy csak a saját buborékunkból ordibálunk át a többieknek.

 

Források itt:

 

 zoldpszichologia@gmail.com

Képek forrása:

burritobowldiaries

thehawk

republicans4voldemort

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8616385404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.01.13. 15:50:58

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 15:51:30

@MAXVAL birсaman közíró: mondod te, az autista, bolgár, mongolFidióta elmebeteg.

www.facebook.com/maxval

2021.01.13. 15:52:34

@Rodney_2: Rodney-vel nem érdemes vitatkozni, mert ő nem ember már hanem egy szerencsétlen roncs. Mindenki utálja, még a saját anyja is. Ő a legjobb érv az abortusz mellett :)))
Az a kedvenc "intellektuális" elfoglaltsága hogy megrohamoz mindenféle blogokat és széjjelbassza ahogy látod itt is. Érve soha nincs. Csak fosni tud.

2021.01.13. 15:53:06

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 15:53:38

@gyongyi70: a műveltebb emberek inkább elfogadják, és tudatában vannak a klíma-változásnak:
igazolás:

www.statista.com/statistics/1013092/climate-change-major-threat-education-countries/

2021.01.13. 15:55:13

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 15:55:45

@midnight coder: 2,4GW atomot pontosan ugyanannyival kell kiegészíteni, mint 2,4GW napelemet, te elmebeteg! általános iskola matekból megbuknál, te kis atombuzi!

2021.01.13. 15:56:17

@midnight coder: elmebeteg atombuzi vagy. az atomnak pont az a baja, hogy ugyanolyan buta, nehezen szabályozható hülyeség, mint te. az atom nem tud alkalmazkodni a változó áramigényekhez, drága, és egyetlen végleges atom-hulladék tároló sincs a világon. de hát ezt egy olyan elmebeteg mongolFidióta atombuzi, mint te, nem fogod fel, csak ismétled papagáj módjára a bevett baromságokat.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2021.01.13. 15:56:49

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 15:57:52

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 15:59:27

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:00:31

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:01:35

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:02:07

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:02:39

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:03:11

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:03:43

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:04:14

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:05:18

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:05:49

@midnight coder: az áramigény változik,. a konstans áram nincs közelebb a tényleges áramfogyasztáshoz, mint a napenergia. hülye vagy. de ennél nagyobb baj az, hogy a napelemet nem tudod betiltani, és ha nem tudod betiltani, akkor nincs más, mint Paks II-t a hülye picsádba fogjuk bevezetni. ez nem egy olyan probléma, amire nehezen tudsz megoldást adni, ez egy olyan probléma, amire NINCS MEGOLDÁSOD, TE ELMEBETEG ATOMBUZI! PAKS II-t NEM LEHET MAJD ÜZEMELTETNI, MIRE ELKÉSZÜL, MERT SZINTE MINDEN NAP TÚL FOG TERMELNI, ÉS ERRE NINCS MEGOLDÁS. ÉRTED? TOTÁL CSŐD LESZ! EZ SÚLYOSABB PROBLÉMA, MINT, HOGY HOGYAN PÓTLOD KI PAKS II-t.

ertelemblog.wordpress.com/2020/10/09/miert-lesz-csod-paks-ii-a-legutosebb-erv/

2021.01.13. 16:06:21

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:06:53

@MAXVAL birсaman közíró: mondod te, az autista, bolgár, mongolFidióta elmebeteg.

www.facebook.com/maxval

2021.01.13. 16:07:25

@gyongyi70: a műveltebb emberek inkább elfogadják, és tudatában vannak a klíma-változásnak:
igazolás:

www.statista.com/statistics/1013092/climate-change-major-threat-education-countries/

2021.01.13. 16:07:57

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 16:08:29

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 16:09:00

@gyongyi70: a műveltebb emberek inkább elfogadják, és tudatában vannak a klíma-változásnak:
igazolás:

www.statista.com/statistics/1013092/climate-change-major-threat-education-countries/

2021.01.13. 16:09:32

@Rodney_2: Rodney-vel nem érdemes vitatkozni, mert ő nem ember már hanem egy szerencsétlen roncs. Mindenki utálja, még a saját anyja is. Ő a legjobb érv az abortusz mellett :)))
Az a kedvenc "intellektuális" elfoglaltsága hogy megrohamoz mindenféle blogokat és széjjelbassza ahogy látod itt is. Érve soha nincs. Csak fosni tud.

2021.01.13. 16:10:04

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:10:36

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 16:11:07

@MAXVAL birсaman közíró: mondod te, az autista, bolgár, mongolFidióta elmebeteg.

www.facebook.com/maxval

2021.01.13. 16:12:11

@MAXVAL birсaman közíró: mondod te, az autista, bolgár, mongolFidióta elmebeteg.

www.facebook.com/maxval

2021.01.13. 16:13:15

@gyongyi70: a műveltebb emberek inkább elfogadják, és tudatában vannak a klíma-változásnak:
igazolás:

www.statista.com/statistics/1013092/climate-change-major-threat-education-countries/

2021.01.13. 16:13:46

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 16:14:18

@gyongyi70: a műveltebb emberek inkább elfogadják, és tudatában vannak a klíma-változásnak:
igazolás:

www.statista.com/statistics/1013092/climate-change-major-threat-education-countries/

2021.01.13. 16:14:50

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:15:22

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

Rodney_2 2021.01.13. 16:15:50

@kovacs_janos_45: Te funkcionális analfabéta vagy és nem sikerült megértened a posztot :)))

2021.01.13. 16:16:25

@gyongyi70: a műveltebb emberek inkább elfogadják, és tudatában vannak a klíma-változásnak:
igazolás:

www.statista.com/statistics/1013092/climate-change-major-threat-education-countries/

2021.01.13. 16:16:57

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:17:29

@midnight coder: 2,4GW atomot pontosan ugyanannyival kell kiegészíteni, mint 2,4GW napelemet, te elmebeteg! általános iskola matekból megbuknál, te kis atombuzi!

2021.01.13. 16:18:01

@midnight coder: elmebeteg atombuzi vagy. az atomnak pont az a baja, hogy ugyanolyan buta, nehezen szabályozható hülyeség, mint te. az atom nem tud alkalmazkodni a változó áramigényekhez, drága, és egyetlen végleges atom-hulladék tároló sincs a világon. de hát ezt egy olyan elmebeteg mongolFidióta atombuzi, mint te, nem fogod fel, csak ismétled papagáj módjára a bevett baromságokat.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2021.01.13. 16:19:36

@Rodney_2: Rodney-vel nem érdemes vitatkozni, mert ő nem ember már hanem egy szerencsétlen roncs. Mindenki utálja, még a saját anyja is. Ő a legjobb érv az abortusz mellett :)))
Az a kedvenc "intellektuális" elfoglaltsága hogy megrohamoz mindenféle blogokat és széjjelbassza ahogy látod itt is. Érve soha nincs. Csak fosni tud.

2021.01.13. 16:20:07

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:21:11

@gyongyi70: a műveltebb emberek inkább elfogadják, és tudatában vannak a klíma-változásnak:
igazolás:

www.statista.com/statistics/1013092/climate-change-major-threat-education-countries/

2021.01.13. 16:22:14

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:22:46

@MAXVAL birсaman közíró: mondod te, az autista, bolgár, mongolFidióta elmebeteg.

www.facebook.com/maxval

2021.01.13. 16:23:18

@Rodney_2: Rodney-vel nem érdemes vitatkozni, mert ő nem ember már hanem egy szerencsétlen roncs. Mindenki utálja, még a saját anyja is. Ő a legjobb érv az abortusz mellett :)))
Az a kedvenc "intellektuális" elfoglaltsága hogy megrohamoz mindenféle blogokat és széjjelbassza ahogy látod itt is. Érve soha nincs. Csak fosni tud.

2021.01.13. 16:23:50

@MAXVAL birсaman közíró: mondod te, az autista, bolgár, mongolFidióta elmebeteg.

www.facebook.com/maxval

2021.01.13. 16:24:22

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 16:24:53

@midnight coder: az áramigény változik,. a konstans áram nincs közelebb a tényleges áramfogyasztáshoz, mint a napenergia. hülye vagy. de ennél nagyobb baj az, hogy a napelemet nem tudod betiltani, és ha nem tudod betiltani, akkor nincs más, mint Paks II-t a hülye picsádba fogjuk bevezetni. ez nem egy olyan probléma, amire nehezen tudsz megoldást adni, ez egy olyan probléma, amire NINCS MEGOLDÁSOD, TE ELMEBETEG ATOMBUZI! PAKS II-t NEM LEHET MAJD ÜZEMELTETNI, MIRE ELKÉSZÜL, MERT SZINTE MINDEN NAP TÚL FOG TERMELNI, ÉS ERRE NINCS MEGOLDÁS. ÉRTED? TOTÁL CSŐD LESZ! EZ SÚLYOSABB PROBLÉMA, MINT, HOGY HOGYAN PÓTLOD KI PAKS II-t.

ertelemblog.wordpress.com/2020/10/09/miert-lesz-csod-paks-ii-a-legutosebb-erv/

2021.01.13. 16:25:25

@midnight coder: az áramigény változik,. a konstans áram nincs közelebb a tényleges áramfogyasztáshoz, mint a napenergia. hülye vagy. de ennél nagyobb baj az, hogy a napelemet nem tudod betiltani, és ha nem tudod betiltani, akkor nincs más, mint Paks II-t a hülye picsádba fogjuk bevezetni. ez nem egy olyan probléma, amire nehezen tudsz megoldást adni, ez egy olyan probléma, amire NINCS MEGOLDÁSOD, TE ELMEBETEG ATOMBUZI! PAKS II-t NEM LEHET MAJD ÜZEMELTETNI, MIRE ELKÉSZÜL, MERT SZINTE MINDEN NAP TÚL FOG TERMELNI, ÉS ERRE NINCS MEGOLDÁS. ÉRTED? TOTÁL CSŐD LESZ! EZ SÚLYOSABB PROBLÉMA, MINT, HOGY HOGYAN PÓTLOD KI PAKS II-t.

ertelemblog.wordpress.com/2020/10/09/miert-lesz-csod-paks-ii-a-legutosebb-erv/

2021.01.13. 16:25:58

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:27:33

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:28:05

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 16:29:41

@Rodney_2: Rodney-vel nem érdemes vitatkozni, mert ő nem ember már hanem egy szerencsétlen roncs. Mindenki utálja, még a saját anyja is. Ő a legjobb érv az abortusz mellett :)))
Az a kedvenc "intellektuális" elfoglaltsága hogy megrohamoz mindenféle blogokat és széjjelbassza ahogy látod itt is. Érve soha nincs. Csak fosni tud.

2021.01.13. 16:30:13

@midnight coder: elmebeteg atombuzi vagy. az atomnak pont az a baja, hogy ugyanolyan buta, nehezen szabályozható hülyeség, mint te. az atom nem tud alkalmazkodni a változó áramigényekhez, drága, és egyetlen végleges atom-hulladék tároló sincs a világon. de hát ezt egy olyan elmebeteg mongolFidióta atombuzi, mint te, nem fogod fel, csak ismétled papagáj módjára a bevett baromságokat.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2021.01.13. 16:31:17

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 16:31:49

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:32:20

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:32:52

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:33:24

@midnight coder: az áramigény változik,. a konstans áram nincs közelebb a tényleges áramfogyasztáshoz, mint a napenergia. hülye vagy. de ennél nagyobb baj az, hogy a napelemet nem tudod betiltani, és ha nem tudod betiltani, akkor nincs más, mint Paks II-t a hülye picsádba fogjuk bevezetni. ez nem egy olyan probléma, amire nehezen tudsz megoldást adni, ez egy olyan probléma, amire NINCS MEGOLDÁSOD, TE ELMEBETEG ATOMBUZI! PAKS II-t NEM LEHET MAJD ÜZEMELTETNI, MIRE ELKÉSZÜL, MERT SZINTE MINDEN NAP TÚL FOG TERMELNI, ÉS ERRE NINCS MEGOLDÁS. ÉRTED? TOTÁL CSŐD LESZ! EZ SÚLYOSABB PROBLÉMA, MINT, HOGY HOGYAN PÓTLOD KI PAKS II-t.

ertelemblog.wordpress.com/2020/10/09/miert-lesz-csod-paks-ii-a-legutosebb-erv/

2021.01.13. 16:33:56

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:34:28

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:35:31

@gyongyi70: a műveltebb emberek inkább elfogadják, és tudatában vannak a klíma-változásnak:
igazolás:

www.statista.com/statistics/1013092/climate-change-major-threat-education-countries/

2021.01.13. 16:36:35

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:37:38

@Rodney_2: Rodney-vel nem érdemes vitatkozni, mert ő nem ember már hanem egy szerencsétlen roncs. Mindenki utálja, még a saját anyja is. Ő a legjobb érv az abortusz mellett :)))
Az a kedvenc "intellektuális" elfoglaltsága hogy megrohamoz mindenféle blogokat és széjjelbassza ahogy látod itt is. Érve soha nincs. Csak fosni tud.

2021.01.13. 16:38:41

@midnight coder: 2,4GW atomot pontosan ugyanannyival kell kiegészíteni, mint 2,4GW napelemet, te elmebeteg! általános iskola matekból megbuknál, te kis atombuzi!

2021.01.13. 16:39:13

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:39:45

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:42:24

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 16:44:31

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 16:45:03

@midnight coder: elmebeteg atombuzi vagy. az atomnak pont az a baja, hogy ugyanolyan buta, nehezen szabályozható hülyeség, mint te. az atom nem tud alkalmazkodni a változó áramigényekhez, drága, és egyetlen végleges atom-hulladék tároló sincs a világon. de hát ezt egy olyan elmebeteg mongolFidióta atombuzi, mint te, nem fogod fel, csak ismétled papagáj módjára a bevett baromságokat.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2021.01.13. 16:45:34

@midnight coder: elmebeteg atombuzi vagy. az atomnak pont az a baja, hogy ugyanolyan buta, nehezen szabályozható hülyeség, mint te. az atom nem tud alkalmazkodni a változó áramigényekhez, drága, és egyetlen végleges atom-hulladék tároló sincs a világon. de hát ezt egy olyan elmebeteg mongolFidióta atombuzi, mint te, nem fogod fel, csak ismétled papagáj módjára a bevett baromságokat.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2021.01.13. 16:46:06

@midnight coder: az áramigény változik,. a konstans áram nincs közelebb a tényleges áramfogyasztáshoz, mint a napenergia. hülye vagy. de ennél nagyobb baj az, hogy a napelemet nem tudod betiltani, és ha nem tudod betiltani, akkor nincs más, mint Paks II-t a hülye picsádba fogjuk bevezetni. ez nem egy olyan probléma, amire nehezen tudsz megoldást adni, ez egy olyan probléma, amire NINCS MEGOLDÁSOD, TE ELMEBETEG ATOMBUZI! PAKS II-t NEM LEHET MAJD ÜZEMELTETNI, MIRE ELKÉSZÜL, MERT SZINTE MINDEN NAP TÚL FOG TERMELNI, ÉS ERRE NINCS MEGOLDÁS. ÉRTED? TOTÁL CSŐD LESZ! EZ SÚLYOSABB PROBLÉMA, MINT, HOGY HOGYAN PÓTLOD KI PAKS II-t.

ertelemblog.wordpress.com/2020/10/09/miert-lesz-csod-paks-ii-a-legutosebb-erv/

2021.01.13. 16:46:38

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:47:42

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 16:48:14

@MAXVAL birсaman közíró: mondod te, az autista, bolgár, mongolFidióta elmebeteg.

www.facebook.com/maxval

2021.01.13. 16:48:46

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 16:49:49

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 16:50:21

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:51:25

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:52:28

@Rodney_2: Rodney-vel nem érdemes vitatkozni, mert ő nem ember már hanem egy szerencsétlen roncs. Mindenki utálja, még a saját anyja is. Ő a legjobb érv az abortusz mellett :)))
Az a kedvenc "intellektuális" elfoglaltsága hogy megrohamoz mindenféle blogokat és széjjelbassza ahogy látod itt is. Érve soha nincs. Csak fosni tud.

2021.01.13. 16:53:00

@midnight coder: elmebeteg atombuzi vagy. az atomnak pont az a baja, hogy ugyanolyan buta, nehezen szabályozható hülyeség, mint te. az atom nem tud alkalmazkodni a változó áramigényekhez, drága, és egyetlen végleges atom-hulladék tároló sincs a világon. de hát ezt egy olyan elmebeteg mongolFidióta atombuzi, mint te, nem fogod fel, csak ismétled papagáj módjára a bevett baromságokat.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2021.01.13. 16:53:32

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 16:54:36

@midnight coder: elmebeteg atombuzi vagy. az atomnak pont az a baja, hogy ugyanolyan buta, nehezen szabályozható hülyeség, mint te. az atom nem tud alkalmazkodni a változó áramigényekhez, drága, és egyetlen végleges atom-hulladék tároló sincs a világon. de hát ezt egy olyan elmebeteg mongolFidióta atombuzi, mint te, nem fogod fel, csak ismétled papagáj módjára a bevett baromságokat.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2021.01.13. 16:55:08

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:55:39

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:56:11

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

2021.01.13. 16:56:43

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 16:57:15

@midnight coder: 2,4GW atomot pontosan ugyanannyival kell kiegészíteni, mint 2,4GW napelemet, te elmebeteg! általános iskola matekból megbuknál, te kis atombuzi!

2021.01.13. 16:57:46

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:58:50

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 16:59:22

@gyongyi70: a Ph.D. nem arról szól, hogy neked milyen stílus tetszik. FIngod nincs arról, mi az a Ph.D., mert neked 4 elemid van.

2021.01.13. 16:59:53

@midnight coder: nyugodtan, a te gumiszobádban kitörhet egy vulkán. szurkolunk neked, te kis mongolFidióta elmebeteg!

2021.01.13. 17:00:25

@midnight coder: elmebeteg atombuzi vagy. az atomnak pont az a baja, hogy ugyanolyan buta, nehezen szabályozható hülyeség, mint te. az atom nem tud alkalmazkodni a változó áramigényekhez, drága, és egyetlen végleges atom-hulladék tároló sincs a világon. de hát ezt egy olyan elmebeteg mongolFidióta atombuzi, mint te, nem fogod fel, csak ismétled papagáj módjára a bevett baromságokat.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2021.01.13. 17:00:57

@gyongyi70: a tanult tudósok 99%-a "hisz" a klímaválságban. az olyan tanulatlan, idióta elmebetegek nem hisznek, mint például birca. aki birka, és autista.

2021.01.13. 17:01:29

@Rodney_2: a 4 elemis békaperspektívából te így hiszed. hülye vagy a Ph.D.-hez, és irigyled másokét. jól illusztrálod birka elvtársaddal azt, amit a blogger pedzeget, de tagadni akar, hogy bizony a Trumpisták, Orbánisták, sorosozók, vírustagadók, nácik általában zsákfalusi, 4 elemis idióták, birka hivatalosan is elmebeteg, de te is gumiszobába való vagy.

2021.01.13. 17:02:32

@gyongyi70: Egy cikkből idézek a témában:

"you are stupid"

gyorsfordítás:

"hülye vagy".

hivatkozás nélkül kamuzol cikkekről. már ebből látszik, hogy hülye vagy.

midnight coder 2021.01.13. 17:35:33

@eßemfaßom meg áll: "sokat elárul a blog szerzőjéről, hogy hagyja Brendelt ámokfutni. "

Ez egy pszichológiai blog. Ebbõl a szempontból pedig a Matyi sokkal érdekesebb mint mi együttvéve. Bár szerintem igazából egy pszichiáter az aki õt teljes egészében értékelni tudná.

eßemfaßom meg áll 2021.01.14. 08:38:23

@midnight coder: Ahhoz nem kell benthagyni 500 spamot, hogy a szerző megismerhesse Brendel mentális állapotát csak simán le kell szarni a saját blogot.

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása