Zöld torzításaink 1. rész - „Nagyon könnyű egyetérteni a diétával, mikor nem éhes az ember!”
Ezért (is) bukod a zöld fogadalmaid!

#zöldpszichológia #ökopszichológia #környezetvédelempszichológia

#klímaszorongás #ökoszorongás #klímapszichológia #klímaváltozáspszichológia

#zöldtorzítás #kognitívtorzítás

Pár éve nagyot ment az a vitatható kutatás, ami szerint a vegák körülbelül harmada részegen eszik húst. Persze kiderült, hogy nem tudományos kutatásról van szó, arról azonban a legtöbb embernek van tapasztalata, hogy mennyi ideig tart ki egy- egy újévi fogadalma vagy, hogy egy feszültebb időszakban meddig bírja az önmegtartóztatást. Nézzük mi köze van ennek a fenntarthatóság pszichológiájához.

Jack London, amerikai író, a Sárga Sátán című könyvében felidéz egy történetet arról, hogyan fogadták meg matróztársaival, hogy mikor végre kikötnek a Bonin-szigeteken, ötvenegy nap hajókázás után, nem fognak piálni. Körbetúrázzák a sziget vulkánjait, bennszülött falvakat fedeznek fel és virágos ösvényeken sétálgatva, csupa józan kalandba bonyolódnak majd. A kikötői kocsmáknál azonban messzebb nem nagyon jutottak. Elég volt végre partot érni, pénzzel a zsebben, és minden máshogy alakult. Mi köze ennek a környezetvédelemhez?

 fenntarthatosagpszichologiaja.jpg

Szokásaink megváltoztatásához akaraterő kell. Ahogy azonban egyre több szokásunkról derül ki, hogy hosszútávon a bolygó pusztulásához vezethet, elkerülhetetlen, hogy jó néhányon változtassunk. Indokolatlan szívószál használat, túlzásba vitt műanyag csomagolás, eldobált cigi csikk, mértéktelen vásárlás stb. Jó részük ugyan nem jár fiziológiás függéssel, de olyan szinten átszövik a mindennapi életünket, hogy a róluk való lemondás komolyan igénybe veszi az akaraterőnket. Az egyik pszichológiai akadály, amely fogadalmaink útjában áll, az empátiás szakadék vagy hideg-meleg empátiás szakadék. A fogalmat George Loewenstein, amerikai közgazdász alkotta és arra a jelenségre utal, mikor az ember rendre alábecsüli a zsigeri hatások mértékét a saját magatartására. Egy hűvös racionális lelkiállapotban képtelen előre jelezni, hogyan fog viselkedni egy felfokozott lelki állapotban, így a „hűvös” lelki állapotban hozott szabályok nagyon könnyen felülíródnak egy felfokozott, sóvárgó lelkiállapotban.  

A jelenséget számos kísérlet igazolta. Az egyik legdurvább az volt, amikor férfiaknak kellett különböző szexuális töltetű viselkedések előfordulási valószínűségét megbecsülni, maszturbálás közben. Például Leitatna egy nőt azért, hogy ágyba vigye? El tudja e képzelni, hogy vonzónak találjon egy 12 éves lányt? Mindig használna e óvszert, ha nem ismerné egy nő szexuális előéletét? Stb. Az eredmények azt mutatták, hogy a kísérletben résztvevők maszturbálás közben magasabb valószínűséggel tették volna meg az egyébként morálisan elítélt cselekedeteket.   Roy F. Baumeister, az akaraterő kutatás egyik legismertebb alakja idéz egy történetet egy hippi kommunáról, ahol a közösség lakói napközben megvetően beszéltek a tömegélelmiszerekről, de mikor leszállt az este, nem bírtak ellenállni a feldolgozott élelmiszerek és édességek csábításának. De még hippinek sem kell lennünk, hogy ilyen kudarcokat éljünk át. A kutatások szerint még azoknál a vevőknél is, akik bevásárló listával érkeznek a szupermarketbe, a vásárlási döntések több mint fele akkor születik, amikor meglátják a terméket.

kornyezetvedelempszichologiaja.jpg

Mit lehet tenni?

Csodaszerek sajnos nincsenek. Kognitív torzítás lévén már az is sokat segíthet, ha az ember tudatában van a jelenségnek. Ismeri azokat a helyzeteket, lelkiállapotokat, amikor az akaratereje leginkább ostrom alatt van. Terveket készít, de nem csak a célokról, hanem a buktatók elkerüléséről is. Nem becsüli alá az éhség, a fáradtság és a stressz erejét, amikor vásárolni megy. Vagy megpróbálja a jelenbeli énjét a jövőbeli énjéhez közelíteni (a kutatások szerint ilyenkor hajlamosabbak vagyunk az önmérsékletre és az etikus döntésekre). De egy megoldás sem tökéletes. Ahogy a kísértések is ezerféle módon támadnak ránk, úgy a megoldások minél szélesebb repertoárjával érdemes felvérteznünk magunkat. A csomagolásmentes fogadalmak betartásához itt szedtünk össze néhány segítséget.

 

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Empathy_gap

http://www.urbanlegends.hu/2015/10/a-vegak-harmada-tenyleg-hust-eszik-reszegen/

Charles Duhigg: A szokás hatalma

Dan Ariely, George Loewenstein: The Heat of the Moment: The Effect of SexualArousal on Sexual Decision Making

Jack London: Sárga sátán

Roy F. Baumesiter – John Tierney: Akaraterő

Walter Mischel: Pillecukorteszt

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1914889206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Zöld Pszichológia

„A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni a gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” Albert Einstein

süti beállítások módosítása